Arhiva NovostiHEP Opskrba u sklopu akcije „100 zelenih stabala“ uredila okoliš HE Zakučac

U sklopu projekta ZelEn HEP Opskrba četvrtu godinu zaredom provodi akciju „100 zelenih stabala“. Ove godine uredili su okoliš HE Zakučac, najveće hidroelektrane u Hrvatskoj.
Više na: www.hep.hr


Otvoren natječaj za novinarsku nagradu Velebitska degenija

Hrvatsko novinarsko društvo i HEP Opskrba objavljuju natječaj za godišnje nagrade Velebitska degenija za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša.

Prijaviti se mogu radovi objavljeni u tisku i na internetu, na radiju i televiziji te za fotografiju u razdoblju od 1. ožujka 2016. godine do 28. veljače 2017. godine. Rok za dostavu prijedloga je 3. travnja 2017.
Više na: www.hnd.hr


Dječji dom za nezbrinutu djecu "Ivana Brlić Mažuranić" iz Lovrana, prvi je objekt obnovljen sredstvima koja su osigurali ZelEn kupci

Donacijom projekta energetske učinkovitosti u vrijednosti 400 tisuća kuna izvedene su sveobuhvatne mjere energetske učinkovitosti koje će Dječjem domu Ivane Brlić Mažuranić omogućiti sigurnost opskrbe toplinskom energijom, bolju kontrolu troškova i upravljanje potrošnjom prirodnog plina uz značajno povećanje udobnosti korisnika te u konačnici ostvarenje energetskih ušteda. Donirani projekt energetske učinkovitosti provela je tvrtka HEP ESCO u sklopu projekta ZelEn.
ZelEn je proizvod HEP Opskrbe namijenjen kupcima kategorije poduzetništvo koji u svom poslovanju koriste električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora. Sredstvima prikupljenim od naknade upravlja Odbor za ZelEn, čiji su članovi predstavnici kupaca ZelEn i predstavnici HEP-a. Na prijedlog Odbora, Uprava HEP-a donosi odluku o donaciji sredstava isključivo za realizaciju projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u ustanovama javnog sektora koje skrbe o socijalno osjetljivim kategorijama stanovništva kao što su vrtići, škole, domovi i bolnice.

Završetkom ovog projekta, počinju pripreme za pet novih projekata koji su rezultat provedenog natječaja za drugu donacija, vrijednu čak milijun kuna.

Više na: www.hep.hr


Objava rezultata Javnog poziva za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn

Na javni poziv za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod „ZELEN“, pristigle su 42 prijave.


Odbor za „ZELEN“ u sastavu Vlasta Zanki (HEP ESCO d.o.o., voditeljica), Tina Jakaša (HEP-Opskrba d.o.o., zamjenica voditeljice), Nada Podnar (HEP-Opskrba d.o.o., članica), Darko Alfirev (HEP d.d., član), Sandra Lučić Doko (HEP d.d., članica), Sanja Horvat Matuč (HEP ODS d.o.o., članica), od ukupno pristiglih 42 prijave u razmatranje je uzeo 13 prijava koje su zadovoljile nužne kriterije.Za potporu i dodjelu sredstava izabrani su cjelokupni projekti ili dijelovi projekata koji imaju zaokruženu dokumentaciju za provedbu energetske učinkovitosti. U skladu s tim, Hrvatska elektroprivreda d.d. i HEP Opskrba, na prijedlog Odbora, dodjeljuju sredstva sljedećim prijaviteljima:


1. Osnovna škola Frana Krste Frankopana, Osijek
2. Dječji vrtić Cvrčak - Sv. Ante Prugovo, Klis
3. Katolička osnovna škola i katolička gimnazija s pravom javnosti, Požega
4. Dječji vrtić Dugo Selo-područna jedinica Lukarišće, Dugo Selo
5. Dječji vrtić "Cvrčak", Solin


Točni iznosi i ostali detalji donacije bit će definirani u Ugovoru o dodjeli sredstava ZelEn.Uz čestitke dobitnicima, zahvaljujemo svim sudionicima natječaja te ih pozivamo, kao i ostale zainteresirane koji nisu sudjelovali na ovom natječaju, da prate web stranicu zelen.hep.hr na kojoj će HEP Opskrba jednom godišnje raspisati natječaj za dodjelu sredstva za potporu projekata iz područja energetske učinkovitosti i/ili izgradnje obnovljivih izvora energije integriranih u građevine ustanova javnog sektora koje skrbe za socijalno osjetljive kategorije stanovništva i koje ne obavljaju djelatnosti radi stjecanja dobiti.

Javni poziv za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn

HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda raspisali su javni poziv za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn za 2016. godinu.


Predmet javnog poziva je dodjela donacija za potporu projekata iz područja energetske učinkovitosti i/ili izgradnju obnovljivih izvora energije integriranih u građevine, ustanovama javnog sektora koje skrbe o socijalno osjetljivim kategorijama i koje ne obavljaju djelatnosti radi stjecanja dobiti.Riječ je o korištenju sredstava prikupljenih na ime naknade za prodaju proizvoda HEP Opskrbe ZelEn za 2016. godinu.


Sudionici natječaja mogu biti isključivo registrirane institucije ili ustanove sa sjedištem u Republici Hrvatskoj osnovane za


trajno obavljanje djelatnosti odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture, informiranja, sporta, tjelesne kulture, tehničke kulture, skrbi o djeci, zdravstva, socijalne skrbi i skrbi o invalidima.


Natječaj je otvoren do 16. siječnja 2017., a rezultati će biti objavljeni do 17. veljače 2017. na internetskoj stranici zelen.hep.hr.


Dokumentacija:
1. Javni poziv na dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod ZelEn
2. Obrazac 1 suglasnost za sudjelovanje na natječaju
3. Obrazac 2 IZJAVA dozvola vlasnika za izvedbu projekta
4. Prijavni obrazac ZelEn 2016

Kako je nastala jedna od najstarijih i najljepših hidroelektrana u Hrvatskoj

Smještena na rijeci Kupi iznad ozaljskog Slapa, HEP-ova HE Ozalj zaštićeni je spomenik kulture koji simbolizira početak elektrifikacije ubrzanog razvoja grada Karlovca i njegove okolice. A da je dobivena energija iz HE Ozalj čista i ekološki sigurna, dokazuje činjenica da je prije osam godina, dobila certifikate za zelenu energiju, kao i sve hidroelektrane u Hrvatskoj.
Više na: dnevnik.hr


HRT ponovno odabrao ZelEn

HRT-u je električnu energiju iz obnovljivih izvora omogućila HEP Opskrba, vodeći opskrbljivač električne energije koji na hrvatskom tržištu nudi jedinstven proizvod, ZelEn.Više na: www.hep.hr


U Zagrebu puštena u rad prva ultra brza solarna punionica za električna vozila u Hrvatskoj

HEP je 14. srpnja ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića, pustio u rad prvu ELEN LEAF punionicu za električna vozila. Radi se o prototipu najsuvremenije stanice za punjenje električnih automobila u Hrvatskoj, ujedno i prvoj punionici koja za napajanje koristi solarnu energiju.


A kako je sve to proteklo možete pogledati ovdje.


Više na: www.hep.hr


Grading je postao korisnik Zelene Energije

Usmjereni na dugoročan napredak, Zelena Energija je naš odabir. Grading je tako odabrao društvenu odgovornost prema okolišu i pridružio se tvrtkama koje koriste električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora.Više na: grading.hr


HRT pokreće zelena energija

U slavljeničkoj godini, tijekom koje Hrvatska radiotelevizija obilježava devedesetu obljetnicu postojanja Hrvatskog radija i šezdesetu obljetnicu postojanja Hrvatske televizije, najveći je hrvatski javni medijski servis ponovno odabrao ZelEn, električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora.Više na: www.hep.hr


HEP Opskrba i kupci ZelEna brinu o okolišu i misle na budućnost

HEP Opskrba u sklopu projekta ZelEn, treću godinu za redom, provodi akciju "100 zelenih stabala". Zaposlenici HEP Opskrbe, zajedno s kupcima, korisnicima ZelEna, sade stabla i uređuju okoliš HEP-ovih hidroelektrana. Ove godine povodom Dana planeta Zemlje, uređivali su okoliš hidroelektrane Čakovec.Više na: www.hep.hr


HEP Opskrba i ZelEn dodijelili novinarsku nagradu „Velebitska degenija“

"Povodom Dana planeta Zemlje, u Novinarskom domu u Zagrebu svečano je dodijeljena „Velebitska degenija“, nagrada za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode u pisanom, internetskom, radijskom i televizijskom novinarstvu u 2015. godini.Više na: www.hep.hr


HRT i u 2015. - 2016. nastavio kupovati zelenu energiju

"Hrvatska radiotelevizija i za 2015./2016. godinu s HEP Opskrbom je potpisala ugovor o korištenju zelene energije.", izvijestila je Hrvatska radiotelevizija putem hrt.hr. Prema ovom ugovoru, energija koju HRT koristi za kompletnu opskrbu električnom energijom dolazi iz obnovljivih izvora."U veljači 2014. HRT je postao prva od 20 hrvatskih tvrtki koje su potpisale ovakav ugovor te osigurale opskrbu energijom isključivo iz hrvatskih hidroelektrana.", navodi se u priopćenju.

Više na: www.croenergo.eu


Point shopping center novi je korisnik ZelEn-a HEP Opskrbe

Point shopping center od travnja 2015. dobiva svu električnu energiju iz obnovljivih izvora, čime se pridružio krugu vodećih hrvatskih kompanija koje su u proteklih nekoliko mjeseci pokazale društvenu odgovornost i brigu za očuvanjem okoliša odabirom jedinstvenog proizvoda HEP Opskrbe - ZelEn (zelena energija), koji osigurava upotrebu električne energije dobivene isključivo iz obnovljivih izvora 26 certificiranih HEP-ovih hidroelektrana.Više na: www.croenergo.eu


HEP Opskrba i kupci ZelEna diljem Hrvatske uređuju okoliš i sade stabla oko hidroelektrana

HEP Opskrba, dobitnica nagrade GREENOVATION za najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva za projekt ZelEn, povodom Svjetskog dana zaštite šuma, nastavlja provoditi inicijativu "100 zelenih stabala", u sklopu koje će urediti okoliš i posaditi 100 stabala oko 26 HEP-ovih hidroelektrana.Ove godine, Inicijativu "100 zelenih stabala" nastavljamo u HE Kraljevac, svojedobno najvećoj hidroelektrani na području nekadašnje Austro-Ugarske države koja je u pogon puštena 1912. godine. Unatoč stoljeću rada, ta hidroelektrana i dalje radi besprijekorno, a uz to cijelu Makarsku rivijeru opskrbljuje i vodom.

Više na: www.croenergo.eu


HEP-Opskrba na Zagreb Business Forumu 2015. predstavila je svoj jedinstveni ekološki proizvod ZelEn

HEP Opskrba, vodeći nacionalni opskrbljivač električnom energijom, ovih dana obilježava godinu dana od lansiranja jedinstvenog proizvoda ZelEn, električne energije dobivene isključivo iz obnovljivih izvora. Tim je povodom u četvrtak, 19.ožujka, okupljenim gospodarstvenicima na Zagreb Business Forumu 2015. direktorica HEP-Opskrbe, Tina Jakaša predstavila pogodnosti ugovaranja certificirane električne energije iz 26 hidroelektrana HEP-a.Prednost ovog ekološkog proizvoda dosad je prepoznalo više od 35 društveno odgovornih kompanija u Hrvatskoj s ukupnom godišnjom potrošnjom većom od 320 GWh.

Više na: www.poslovni.hr


Zagreb Business Forum 2015.

Pozivamo Vas na Zagreb Business Forum 2015., koji će se održati 19. ožujka 2015. godine u Esplanade Zagreb hotelu. Forum će okupiti vodeće poslovne ljude koji aktivno sudjeluju u razvoju hrvatskog gospodarstva, povećanju konkurentnosti kompanija kojima upravljaju, te imidžu i brandu hrvatskog poslovnog svijeta. Cilj Foruma je postati godišnje okupljanje vodećih hrvatskih poslovnih ljudi iz značajnih hrvatskih kompanija i međunarodnih kompanija koje posluju i u Hrvatskoj koje su među vodećima u svojoj industriji, te centralno mjesto dijaloga hrvatskih poslovnih lidera. Na Forumu će sudjelovati i direktorica HEP Opskrbe, Tina Jakaša.Program možete pogledati ovdje.


Uručena novčana sredstva na ime naknade za proizvod ZelEn

Prigodom 3. Susreta kupaca održanom u Zagrebu, 11. prosinca 2014., svečano su uručena novčana sredstva Dječjem domu “Ivana Brlić Mažuranić“ iz Lovrana, kao rezultat natječaja za dodjelu financijskih sredstava koja se prikupljaju iz naknade za proizvod ZelEn. Dječji dom “Ivana Brlić Mažuranić“ Lovran, ustanova je koja pruža usluge skrbi izvan vlastite obitelji djeci i mladima u dobi od rođenja do 21. godine života, za djecu bez roditelja i djecu koju roditelji zanemaruju. Donaciju u vrijednosti od 400 tisuća kuna preuzela je ravnateljica Suzana Mravinac, a vrijedan ček uručili su joj direktorica HEP Opskrbe, Tina Jakaša, i direktor Sektora za nabavu i prodaju HEP Opskrbe, Vladimir Kurečić.HEP Opskrba posebno zahvaljuje ekološki osviještenim kupcima proizvoda ZelEn bez kojih ova donacija ne bi bila moguća!


Više na: www.croenergo.eu


Dodijeljena priznanja prvim kupcima proizvoda ZelEn

Osim što je HEP Opskrba i dalje prvi izbor najvećih industrijskih kupaca, ona je i jedini opskrbljivač koji na tržištu nudi certificiranu energiju dobivenu iz obnovljivih izvora energije. Tako su tijekom 3. Susreta kupaca HEP Opskrbe, održanom u Splitu, Opatiji, Osijeku i Zagrebu, dodijeljena i priznanja prvim kupcima proizvoda ZelEn, a prigodne zahvalnice uručene su tvrtkama: Aluflexpack novi, Hotel Park – Split, Ilirija, JGL, Erste&Steiermärkische Bank i Viviani.


Objava rezultata javnog natječaja za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod „ZELEN“

Na javni natječaj, za dodjelu sredstava na ime naknade za proizvod „ZELEN“, pristiglo je trinaest (13) prijava.

Odbor za „ZELEN“ u sastavu Vlasta Zanki (HEP ESCO d.o.o., voditeljica), Tina Jakaša (HEP-Opskrba d.o.o., zamjenica voditeljice), Nada Podnar (HEP-Opskrba d.o.o., članica), Sanja Horvat (HEP ESCO d.o.o., članica) i David Burcar, (Elka d.d., predstavnik kupaca koji su sklopili ugovor o prodaji proizvoda „ZELEN“) je, između osam prijava koje su zadovoljile nužne kriterije, izabrao za potporu i dodjelu sredstava u iznosu od 400.000,00 kuna, projekt Dječjeg doma „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Lovrana koji je jedini, uz nužne kriterije, zadovoljio i sve poželjne kriterije za odabir.Uz čestitke dobitniku sredstava, zahvaljujemo svim sudionicima natječaja te ih pozivamo, kao i ostale zainteresirane koji nisu sudjelovali na ovom natječaju, da prate web stranicu zelen.hep.hr na kojoj će HEP – Opskrba d.o.o., u ime Odbora za „ZELEN“, jednom godišnje raspisati natječaj za dodjelu sredstva za potporu projekata iz područja energetske učinkovitosti i/ili izgradnje obnovljivih izvora energije integriranih u građevine socijalno osjetljivim kategorijama javnog sektora koje ne obavljaju djelatnosti radi stjecanja dobiti.


12 poduzetnika jednoglasno: GREEN MARK ulijeva sigurnost našim klijentima te jamči da smo ekološki osviještena tvrtka

Zagreb, 10. svibnja 2014. - Interes gospodarstvenika i krajnjih potrošača za teme zelenog gospodarstva u sve većem je usponu, sudeći po podacima o preuzimanju kataloga hrvatskih nositelja GREEN MARK-a, a koje je objavila specijalizirana medijska agencija za energetiku i okoliš ENERGO MEDIA SERVIS. Ta je agencija 08. travnja ove godine predstavila elektronsko izdanje kataloga 67 hrvatskih nositelja GREEN MARK-a koje je do danas preuzelo više od 10.000 korisnika.GREEN MARK - SIGN OF EXCELLENCE je obilježje održive usluge, proizvoda ili tehnologije radi stvaranja dodane vrijednosti, promicanja, povećanja konkurentnosti i tržišnog plasmana istih.

GREEN MARK dodjeljuje se pravnim osobama za usluge, proizvode ili tehnologije u svim oblicima gospodarske aktivnosti na području Republike Hrvatske sukladno kriterijima za dodjelu. Oznaka se dodjeljuje pravnim osobama, osim za usluge, proizvode ili tehnologije, i za održivu proizvodnju, skladištenje, distribuciju i potrošnju električne i toplinske energije. GREEN MARK zajednički su osmislili djelatnici i savjetnici tvrtke Energo Media Servis te Saveza za energetiku Hrvatske. Uvođenje oznake započelo je 01. kolovoza 2011. godine donošenjem Pravilnika o dodjeli istoimene oznake i u nastojanju da na hrvatskom tržištu, a dijelom i radi PR-ovskog booma zelenih usluga, proizvoda i tehnologija, zapravo započne proces odvajanja zelenoga od onoga što to nije te da se na takav način krajnjim potrošačima jamči održivost onoga što nabavljaju.


Više na: www.croenergo.eu

HEP Opskrba diljem Hrvatske uređuje okoliš i sadi stabla oko hidroelektrana

Zagreb, 26. travnja 2014. – HEP Opskrba dobitnica ovogodišnje nagrade GREENOVATION za najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva za projekt ZelEn, povodom Dana planete Zemlje te Svjetskog dana obnovljivih izvora energije, pokrenula je inicijativu "100 zelenih stabala", u sklopu koje će urediti okoliš i posaditi 100 stabala oko 26 HEP-ovih certificiranih hidroelektrana.
Ovom inicijativom, HEP Opskrba želi doprinijeti programu Ujedinjenih naroda pokrenutom 2010. godine pod nazivom "Milijarda zelenih djela - međunarodni pokret kojim štitimo planet i osiguravamo održivu budućnost.""Vjerujemo u veliki potencijal naših hidroelektrana, koje kao obnovljivi izvor energije igraju važnu ulogu u zaštiti okoliša i prirode.

U 2013. godini čak 8 TWh električne energije proizvedeno je iz hidroelektrana što čini 55 posto ukupne HEP-ove proizvodnje. To je u povijesti drugi rezultat; prvi je bio 2010.godine i iznosio je 8.3 TWh. Zahvaljujući upravo tom potencijalu i činjenici da su sve HEP-ove hidroelektrane certificirane u mogućnosti smo svojim kupcima ponuditi ZelEn, zelenu energije dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora. Tu energiju već sada koristi više od 20 kompanija u Republici Hrvatskoj. Nastavak ulaganja HEP Opskrbe u održivi razvoj je i inicijativa "100 zelenih stabala", koja je započela danas, sadnjom prvih stabala oko HE Ozalj kao dio međunarodnog pokreta Ujedinjenih naroda koji potiče osobni doprinos svakog pojedinca, ali i organizacija, tvrtki i vlada u dostizanju zajedničkog cilja – održivog života i razvoja." naglasila je, tijekom akcije na hidroelektrani Ozalj, direktorica HEP Opskrbe Tina Jakaša.


Više na: www.croenergo.eu

Dodijeljenje prestižne godišnje nagrade za razvoj zelenog hrvatskog gospodarstva

Zagreb, 11. travnja 2014. - Savez za energetiku Hrvatske i tvrtka Energo Media Servis sinoć su u zagrebačkom hotelu DoubleTree by Hilton dodijelili, treću godinu za redom, prestižne godišnje nagrade istaknutim poduzetnicima i novinaru za razvoj hrvatskog zelenog gospodarstva. Tom prigodom održao se i drugi po redu Godišnji susret nositelja GREEN MARK-a, oznake u vlasništvu tvrtke Energo Media Servis, te je predstavljen katalog 67 hrvatskih nositelja istoimene oznake.Najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva: HEP-OPSKRBA d.o.o. za projekt "ZelEn: Zelena energija iz HEP-ovih hidroelektrana za društveno odgovorne kompanije"

Vodeći opskrbljivač električnom energijom na hrvatskom tržištu, HEP-Opskrba, predstavio je nedavno proizvod ZelEn, električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora. ZelEn, nastao kombinacijom riječi Zelena Energija, jedinstveni je proizvod na hrvatskom tržištu namijenjen kupcima električne energije koji imaju godišnju potrošnju veću od 1GWh (1 milijun kWh). Naknada za korištenje ZelEna je 0,20 EUR/MWh ili oko 1,5 kn/MWh. Primjerice, tvrtka koja ima godišnju potrošnju 1.000.000 kWh. za zelenu će energiju izdvojiti dodatnih 1.524 kuna godišnje ili oko 127 kuna mjesečno. Ta se sredstva prikupljaju u fondu iz kojeg će se realizirati projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. U svega nekoliko mjeseci, prodajom proizvoda ZelEn prikupljeno je više od 100 tisuća kuna.Više na: www.croenergo.eu

e-katalog 67 nositelja GREEN MARK-a

Zagreb, 08. travnja 2014. - Savez za energetiku Hrvatske i Energo Media Servis objavili su elektronsko izdanje kataloga 67 hrvatskih nositelja GREEN MARK-a.


GREEN MARK - SIGN OF EXCELLENCE obilježje je održive usluge, proizvoda ili tehnologije radi stvaranja dodane vrijednosti, promicanja, povećanja konkurentnosti i tržišnog plasmana istih. GREEN MARK dodjeljuje se pravnim osobama za usluge, proizvode ili tehnologije u svim oblicima gospodarske aktivnosti na području Republike Hrvatske sukladno kriterijima za dodjelu. Oznaka se dodjeljuje pravnim osobama, osim za usluge, proizvode ili tehnologije, i za održivu proizvodnju, skladištenje, distribuciju i potrošnju električne i toplinske energije.

Službeni popis nositelja GREEN MARK-a s pripadajućim uslugama, proizvodima i tehnologijama nalazi se u Registru u uredu Saveza za energetiku Hrvatske ili na sljedećem linku. GREEN MARK zajednički su osmislili djelatnici i savjetnici tvrtke Energo Media Servis te Saveza za energetiku Hrvatske. Uvođenje oznake započelo je 01. kolovoza 2011. godine donošenjem Pravilnika o dodjeli istoimene oznake i u nastojanju da na hrvatskom tržištu, a dijelom i radi PR-ovskog booma zelenih usluga, proizvoda i tehnologija, zapravo započne proces odvajanja zelenoga od onoga što to nije te da se na takav način krajnjim potrošačima jamči održivost onoga što nabavljaju.Više na: www.croenergo.eu

TOP projekti hrvatskog zelenog gospodarstva u 2014.

Zagreb, 03. travnja 2014. Savez za energetiku Hrvatske i tvrtka Energo Media Servis, nakon provedenog trećeg po redu javnog natječaja za dodjelu prestižne godišnje nagrade istaknutim poduzetnicima i novinaru za razvoj hrvatskog zelenog gospodarstva 'GREENOVATION 2014', a uz stručnu pomoć niza partnera i članova, odabralo je i javno objavilo TOP projekte hrvatskog zelenog gospodarstva u 2014. godini.


Nagrade će se, povodom Svjetskog dana OIE, u hotelu DoubleTree by Hilton u Zagrebu dodijeliti 10.04.2014. u ukupno 10 kategorija. Uz to će biti dodijeljena i jedna posebna nagrada za inovativni razvojni projekt hrvatskog zelenog gospodarstva. Tom prigodom održati će se i, po drugi puta, Godišnji susret nositelja oznake GREEN MARK - SIGN OF EXCELLENCE kada će Savez za energetiku Hrvatske predstaviti prvi katalog svih hrvatskih nositelja istoimene oznake.

Sukladno pravilima javnog natječaja za dodjelu nagrada, postojećoj grupi od 60 hrvatskih nositelja oznake GREEN MARK pridružilo se i sljedećih 7 poslovnih subjekata: EKO-FS Grupa j.d.o.o. (za brend Flamestick), ERA Grupa d.o.o., HEP-Opskrba d.o.o. (za brend ZelEn), Mireo d.d. (za brend MireoCAD), Nativa media j.d.o.o. (za brend Nautala.hr), SLink (za brend eGAP) te Sustav javnih bicikala d.o.o. (za brend Nextbike). Ovo su TOP projekti hrvatskog zelenog gospodarstva u 2014. godini po izboru Saveza za energetiku Hrvatske te nakon provedenog trećeg godišnjeg javnog natječaja za dodjelu nagrade GREENOVATION 2014: Najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva: HEP-OPSKRBA d.o.o. za projekt "ZelEn: Zelena energija iz HEP-ovih hidroelektrana za društveno odgovorne kompanije"

Više na: www.croenergo.eu

HE su obiteljsko srebro HEP-a i države

Zagreb, 19. ožujka 2014. - U tjednu uoči Svjetskog dana voda (22. ožujka) čija je ovogodišnja tema Voda i energija, objavljujemo napise iz novog broja HEP Vjesnika posvećene hidroelektranama.


U 26 hidroelektrana HEP-a, koje čine više od polovice proizvodnih kapaciteta hrvatskog elektroenergetskog sustava, proizvodi se certificirana zelena energije. Zahvaljujući njima, u ukupnoj potrošnji energije, Hrvatska sa 16,8 posto ima značajno veći udjel obnovljivih izvora energije od prosjeka Europske unije (14,1 posto). Prošle, iznimno povoljne hidrološke godine, hidroelektrane HEP-a proizvele su 8 TWh zelene energije, s udjelom većim od 45 posto u energetskom miksu, a čak i u najsušnijim godinama taj je udjel veći od 25 posto.

Tvrdnja da su hidroelektrane obiteljsko srebro HEP-a i države, ima svoj oslonac u 119 godina dugoj tradiciji korištenja vodnih snaga za proizvodnju električne energije. Budući da sve hidroelektrane HEP-a imaju certifikat ugledne njemačke tvrtke TÜV SÜD o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora - zelene energije, HEP Opskrba odnedavno svojim kupcima prodaje novi proizvod ZelEn, koristeći certifikat kao potvrdu o izvoru proizvodnje. Uz stroge postupke i standarde, ta njemačka certifikacijska tvrtka u europskom registru nadzire proizvodnju i prodaju električne energije proizvedene u hidroelektranama te izdaje certifikate kupcima. Kupci ZelEna, korištenjem njegova zaštićenog žiga na svojim proizvodima, potvrđuju da slijede načela društveno odgovornog poslovanja, što im jača reputaciju.

Više na: www.croenergo.eu

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio predstavnike Saveza za energetiku Hrvatske

Zagreb, 11. ožujka 2014. - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo Saveza za energetiku Hrvatske koje ga je izvijestilo o radu Saveza u 2013. godini kao i o razvojnim i investicijskim projektima tvrtki-članica Saveza.


Istaknuvši važnost energetike, predsjednik Josipović podržao je projekte obnovljivih izvora energije i svih drugih projekata koji pridonose održivom razvoju i rastu gospodarstva. Na prijemu su sudjelovali Tomislav Marjanović, predsjednik Saveza za energetiku Hrvatske (SEH), Marino Franinović, zamjenik predsjednika SEH-a i predsjednik Radne skupine za obnovljive izvore energije SEH-a, Marin Pasarić, glavni tajnik SEH-a i predsjednik Radne skupine izvoznika u zelenom gospodarstvu SEH-a i Elvira Prohaska, predsjednica Radne skupine za

održivo gospodarenje otpadom SEH-a te sljedeći predstavnici tvrtki-članica Saveza - Tomislav Šerić (HEP), Steffen Drausnigg (ABB), Verica Mazić (CAPAROL), Jasna Martinčić (CMS Reich-Rohrwig Hainz), Irena Intihar (ČISTA VODA), Nikolina Ptiček (DELOITTE), Ivana Dominković-Cecelja (DOMINKOVIĆ & PARTNERI), Darko Hibler (DQS ZAGREB), Dražen Crnković (DUCATI KOMPONENTI), Krunoslav Lisjak (ENERGY PLUS), Irena Gec Andlar (GEC), Tina Jakaša (HEP OPSKRBA), Leo Penović (HEP-Razvoj višenamjenskih nekretninskih projekata), Krešimir Benjak (KNAUF INSULATION), Dražen Kovačić (PEUGEOT HRVATSKA), Tom Vereecken (REMONDIS Medison), Darko Mužević (ROBERT BOSCH), Jurica Gorup (SOLARNI PROJEKTI), Mile Štimac (TELEKTRA) te Tomislav Franko (WIENERBERGER ILOVAC).

Više na: www.croenergo.eu

HEP - Opskrba nudi energiju za društveno odgovorne kompanije

Zagreb, 04. ožujka 2014. - U svega nekoliko mjeseci dvadeset hrvatskih tvrtki odabralo je električnu energiju iz obnovljivih izvora te na taj način pokazalo društvenu odgovornost i brigu o očuvanju okoliša.


HEP Opskrba, vodeći hrvatski opskrbljivač električnom energijom, ponudila je jedinstveni proizvod na domaćem tržištu - ZelEn, nastao kombinacijom početnih slova riječi Zelena Energija. Riječ je o električnoj energiji dobivenoj isključivo iz obnovljivih izvora, točnije iz 26 certificiranih HEP-ovih hidroelektrani..

Proizvod je namijenjen kupcima koji imaju godišnju potrošnju veću od 1GWh (1 milijun kWh). Prvih dvadeset kupaca proizvoda ZelEn pokazalo je da su lideri na tržištu u prepoznavanju novih trendova, da su društveno odgovorni i da vode brigu o očuvanju okoliša. "Vođena visokom razinom osviještenosti usmjerene na održivi razvoj, i imajući u vidu činjenicu da će sva prikupljena sredstva ostvarena prodajom ZelEna HEP Opskrba koristiti za projekte financiranja izgradnje obnovljivih izvora energije, bio je dovoljan motiv da budemo kupci ove energije. Također, misao vodilja bila je i svijest da na taj način povećavamo energetsku održivost unutar OiV-a, a istodobno i cijelog sustava.", istaknuo je Aleksandar Golub, predsjednik Uprave tvrtke Odašiljači i veze.

Više na: www.croenergo.eu

ZelEn i ELEN: Dva nova HEP-ova tržišna aduta

Zagreb, 25. veljače 2014. - U uvjetima žestoke konkurencije i zasićenog tržišta tvrtke koje ne inoviraju, stagniraju, a stagnacija je uvod u odumiranje.


U širem smislu riječi, inovacija je svaki zahvat kojim se smanjuju inputi, tj. troškovi proizvodnje i administracije, povećava produktivnost ili iskorištenje opreme ili vremena, poboljšava kvaliteta proizvoda ili usluga, povećava sigurnost, smanjuje "škart", unaprjeđuje plasman i dr., odnosno svaka mjera koja vodi ka porastu konkurentnosti. Osobito je važna uloga inovacija i u energetici, pa se HEP odlučio na plasman dvaju noviteta - ZelEn i ELEN...

Vodeći opskrbljivač električnom energijom na hrvatskom tržištu, HEP-Opskrba, predstavio je nedavno proizvod ZelEn, električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora. ZelEn, nastao kombinacijom riječi Zelena Energija, jedinstveni je proizvod na hrvatskom tržištu namijenjen kupcima električne energije koji imaju godišnju potrošnju veću od 1GWh (1 milijun kWh). Naknada za korištenje ZelEna je 0,20 EUR/MWh ili oko 1,5 kn/MWh. Primjerice, tvrtka koja ima godišnju potrošnju 1.000.000 kWh. za zelenu će energiju izdvojiti dodatnih 1.524 kuna godišnje ili oko 127 kuna mjesečno. Ta se sredstva prikupljaju u fondu iz kojeg će se realizirati projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti U svega nekoliko mjeseci, prodajom proizvoda ZelEn prikupljeno je više od 100 tisuća kuna.

Više na: www.croenergo.eu

ZelEn: Zelena energija iz HEP-ovih HE.

Vodeći opskrbljivač električnom energijom na hrvatskom tržištu, HEP-Opskrba, predstavio je jučer proizvod ZelEn, električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora. ZelEn, nastao kombinacijom riječi Zelena Energija, jedinstveni je proizvod na hrvatskom tržištu namijenjen kupcima električne energije koji imaju godišnju potrošnju veću od 1GWh (1 milijun kWh).


Naknada za korištenje ZelEna je 0,20 EUR/MWh ili oko 1,5 kn/MWh. Primjerice, tvrtka koja ima godišnju potrošnju 1.000.000 kWh. za zelenu će energiju izdvojiti dodatnih 1.524 kuna godišnje ili oko 127 kuna mjesečno. Ta se sredstva prikupljaju u fondu iz kojeg će se realizirati projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti U svega nekoliko mjeseci, prodajom proizvoda ZelEn prikupljeno je više od 100 tisuća kuna.

"Naše hidroelektrane kao obnovljivi izvori energije, temelj su za kreiranje i razvoj proizvoda ZelEn, nastalog u suradnji više društava HEP grupe - HEP Proizvodnje, HEP Trgovine i HEP Opskrbe, tržišnog lidera u opskrbi električnom energijom. ZelEn je proizvod s dodanom vrijednošću, proizvod koji nas izdvaja u odnosu na konkurentske opskrbljivače, a ujedno proizvod kojim HEP i Hrvatska odgovaraju na zadaću ispunjenja ciljeva energetske i klimatske politike Europske unije. Stoga je ZelEn i iskaz našeg društveno odgovornog i održivog poslovanja. Vjerujem da će primjer kupaca koji su već prepoznali prednosti ovog proizvoda, slijediti i brojni drugi kupci koji će time postati naši partneri u zaštiti okoliša i projektima obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti", rekao je povodom predstavljanja ZelEna član Uprave HEP-a Ivan Matasić.

Više na: www.croenergo.eu

Ovo je TOP 25 zelenih projekata 2013.

Zagreb, 31. prosinca 2013. – Uredništvo portala croenergo.eu prema svojem izboru donosi TOP 25 ideja i projekata koji su obilježili hrvatsko zeleno gospodarstvo u 2013. godini.


Uz velike infrastrukturne projekte u domeni obnovljivih izvora energije tu se nalaze projekti zelene gradnje, održivog uređenja te niz zelenih usluga i proizvoda. Nadamo se da će Vam se svidjeti...

Oštra Stina d.o.o. - Vjetroelektrana 42 MW [Predsjednik Republike Ivo Josipović ove je godine na Kamešnici, 20-ak kilometara od Trilja, pustio u pogon vjetropark od 14 vjetrogeneratora ukupne snage 42 megavata i trafostanicu s priključnim 110-kilovoltnim dalekovodom Voštane/Kamensko.

Soltech d.o.o. - Solarna elektrana 1 MW. Prva solarna elektrana od jednog megavata u Hrvatskoj, ona u Kanfanaru u Istri, završena je početkom ove godine. U projekt najveće solarne elektrane u Hrvatskoj investitor tvrtka Petrokov iz Zagreba, na čelu s Krunoslavom Petrokovim, uložila je dva milijuna eura. Iako specijalizirani za ugradnju grijanja i plinskih instalacija te sanitarne opreme u domove, Petrokov je prije nekoliko godina odlučio investirati u obnovljive izvore energije.

Prvu solarnu elektranu, snage 400 kilovata, tako je sagradio na krovu svoje poslovne zgrade u Svetoj Klari, uloživši u nju devet milijuna kuna. Prva investicija tvrtke Petrokov u obnovljive izvore energije počela je s radom u lipnju prošle godine.


Izvor: www.croenergo.eu

GREEN MARK u Hrvatskoj

Zagreb, 26. studenog 2013. - U Hrvatskoj oznaku GREEN MARK koristi već 56 institucija i poslovnih subjekata za jasno definirane usluge, proizvode i tehnologije. Ova je oznaka hrvatski proizvod i postaje jedna od najprepoznatljivijih nacionalnih obilježja održivosti. U intervjuu razgovaramo sa začetnicima projekta - Tomislavom Marjanovićem, predsjednikom Saveza za energetiku Zagreba i Marinom Pasarićem, glavnim tajnikom istoimenog Saveza...


Na prvom izdanju GREENVEST: HOME EDITION-a predstavljale su se usluge, proizvodi i tehnologije iz područja eko inovacija, eko poljoprivrede, energetske učinkovitosti, financijskih usluga, informatičkih tehnologija, inteligentne energije, inženjerskih usluga, konzultantskih usluga,

obnovljivih izvora energije, tehnologije reciklaže, zaštite okoliša, zelene gradnje, zelenih uslužnih djelatnosti i zelenog prijevoza. Kada ste krenuli s uvođenjem GREEN MARK-a za tvrtke? GREEN MARK zajednički su osmislili djelatnici i savjetnici tvrtke Energo Media Servis te Saveza za energetiku Hrvatske. Uvođenje oznake započelo je 01. kolovoza 2011. godine donošenjem Pravilnika o dodjeli istoimene oznake i u nastojanju da na hrvatskom tržištu, a dijelom i radi PR-ovskog booma zelenih usluga, proizvoda i tehnologija, zapravo započne proces odvajanja zelenoga od onoga što to nije te da se na takav način krajnjim potrošačima jamči održivost onoga što nabavljaju. Moramo naglasiti kako oznaku osim tvrtki mogu dobiti i drugi pravni subjekti poput institucija, obrta, udruga i slično.


Izvor: www.croenergo.eu

GREENOVATION 2014. za najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva

Član HEP grupe
Ulica grada Vukovara 37,
10000 Zagreb
e-mail: zelen@hep.hrKUNA PRIKUPLJENO ZA
PROJEKTE GRADNJE NOVIH
OBNOVLJIVIH IZVORA

© HEP 2013