Najčešća pitanja

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI


1. Što je to ZelEn?


Naziv ZelEn kombinacija je riječi Zelena Energija, što je ujedno i osnovna sastavnica proizvoda – električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora. Da je električna energija koju koriste kupci ZelEna dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, dokazuje se ukidanjem dovoljnog broja jamstva podrijetla električne energije u registru jamstava podrijetla električne energije kojeg vodi Hrvatski operator tržišta energije (HROTE). Dodatno, svi kupci proizvoda ZelEn, koji kupe 100% energiju iz obnovljivih izvora, na promotivnim materijalima i proizvodima, mogu koristiti zaštićeni žig ZelEn.2. Tko može kupiti ZelEn?


Kupci Hep Opskrbe koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenju energije iz obnovljivih izvora.3. Zašto odabrati ZelEn?


Na hrvatskom tržištu već danas postoji veliki broj kompanija koje su društveno odgovorne i ekološki osviještene, a od sada imaju priliku biti pogonjeni energijom dobivenom isključivo iz obnovljivih izvora. Uz to, vjerujemo da će hrvatski potrošači znati nagraditi kompanije koje su odgovorne prema okolišu, a to će ubuduće i moći dokazati noseći zaštićeni žig ZelEn.4. Kako znate da je električna energija koju kompanija koristi upravo iz obnovljivih izvora?


Da je električna energija koju koriste kupci ZelEna dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, dokazuje se ukidanjem dovoljnog broja jamstva podrijetla električne energije u registru jamstava podrijetla električne energije kojeg vodi Hrvatski operator tržišta energije (HROTE).5. Koja je cijena ZelEna?


Cijena ZelEna je skromnih 20 eurocenti ili nešto više od kunu/MWh. Primjerice, tvrtka koja danas plaća 225.000 kn električne energije, za Zelenu Energiju će mjesečno izdvojiti 1.000 kuna više.6. Zar nisu i do sada kompanije plaćale određeni iznos za obnovljive izvore?


Sukladno odredbi o naknadama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, svi kupci električne energije dužni su plaćati naknadu u iznosu od 0,035 kn/kWh. Naš novi proizvod ZelEn je dobrovoljan i plaćat će ga samo one tvrtke koje to budu htjele.GREENOVATION 2014. za najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva

Član HEP grupe
Ulica grada Vukovara 37,
10000 Zagreb
e-mail: zelen@hep.hrKUNA PRIKUPLJENO ZA
PROJEKTE GRADNJE NOVIH
OBNOVLJIVIH IZVORA

© HEP 2013