Želim Zelen English
ZelEn je proizvod HEP Opskrbe – električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora. Garancija, da je riječ o električnoj energiji dobivenoj isključivo iz OIE dokazuje se ukidanjem dovoljnog broja jamstva podrijetla električne energije u registru jamstava podrijetla električne energije kojeg vodi Hrvatski operator tržišta energije (HROTE). Dodatno, svi kupci proizvoda ZelEn, koji kupe 100% energiju iz obnovljivih izvora, na promotivnim materijalima i proizvodima, mogu koristiti zaštićeni žig ZelEn  – Prijatelj prirode.
ZelEn nudimo samo kupcima iz kategorije poduzetništva, ali s ciljem da taj ekološki proizvod čim prije ponudimo i kućanstvima.
Na hrvatskom tržištu već danas postoji veliki broj kompanija koje su društveno odgovorne i ekološki osviještene, a sada imaju priliku za svoje poslovanje koristiti energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora. Uz to, vjerujemo da će hrvatski kupci znati nagraditi kompanije koje su odgovorne prema okolišu, a to će ubuduće i moći i dokazati, ističući zaštićeni žig ZelEn na svojim proizvodima, promotivnim materijalima, internetskim stranicama i sl.
Da je električna energija koju koriste kupci ZelEna dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, dokazuje se ukidanjem dovoljnog broja jamstva podrijetla električne energije u registru jamstava podrijetla električne energije kojeg vodi Hrvatski operator tržišta energije (HROTE).
Cijena ZelEna je 20 eurocenti ili nešto više od 1,5 kunu/MWh. Primjerice, tvrtka koja danas plaća 225.000 kn električne energije, za ZelEnu Energiju će mjesečno izdvojiti 1.000 kuna više.
Sukladno odredbi o naknadama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, svi kupci električne energije dužni su plaćati zakonom propisanu naknadu. Trenutno iznosi 0,105 kn po kWh + PDV.

Obveza opskrbljivača je da prikupljena sredstva od naknade za poticanje OIE proslijedi u HROTE koji ta sredstva koristi za isplatu poticajne cijene povlaštenim proizvođačima za isporučenu električnu energiju sukladno odredbama tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije.
Prednost ekološkog proizvoda ZelEn do sad je u Hrvatskoj prepoznalo više od 100 najvećih tvrtki.

Među našim kupcima su Aquafilcro, Croatia Airlines, Drvenjača, Ericsson Nikola Tesla, Heineken Hrvatska, Hrvatska radiotelevizija, Ilirija, JGL, Kraš, NP Plitvička jezera, Pliva, Plodine, Regeneracija, Valamar Riviera…
0
Broj prikupljenih kuna u Fond ZelEn
0
Kuna dodijeljeno za projekte gradnje novih obnovljivih izvora
0 t
Smanjenje emisije CO2
korištenjem ZelEna
0
Broj zadovoljnih
ZelEn kupaca
Kolika je cijena ZelEn‑a?
Cijena ZelEna je dodatnih 20 eurocenti ili oko 1,5 kunu/MWh. Primjerice, tvrtka koja ima godišnju potrošnju 1.000.000 kWh za Zelenu Energiju će izdvojiti 1497 kune više godišnje ili oko 125 kuna mjesečno.
GREENOVATION 2014.
za najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva